Om Sider

Kommersiell siderproduksjon i Hardanger

13.01.2006 Av Morten Günther
I de senere år har vi sett et stadig sterkere fokus på tradisjonsmat og lokal næringsutvikling knyttet til turisme. Etterspørselen etter sider har økt og dette har blåst nytt liv i en lokal tradisjon som er mer enn hundre år gammel iHardanger. Bioforsk Vest Ullensvang er en viktig bidragsyter
http://bioforsk.no/ViewNews.aspx?id=1815&view=1&viewLanguage=NorwegianBokmaal

Får smaken på eplesider

09.01.2006 Av: Morten Günther
Etterspørselen etter sider har økt, og det blåser nytt liv i en lokal tradisjon som er mer enn hundre år gammel i Hardanger. Hardanger Siderprodusentlag har sammen med Bioforsk Vest Ullensvang vært initiativtakere til et prosjekt for å utvikle Hardangersider til et regionalt varemerke. På sikt vil prosjektet omfatte både kvalitetssikring, kompetansebygging og produktutvikling.  Som et ledd i kvalitetssikringsarbeidet har Bioforsk gått til anskaffelse av moderne kjemisk analyseutstyr. Forskningssenteret har dessuten et godt utstyrt laboratorium til sensorisk analyse, som handler om utseende, lukt og smak.
http://www.forskning.no/Artikler/2006/januar/1136285229.65

Med franske kjensler for sider

08.2006 Av Oddvar Soldal
Siderprodusentane i Hardanger smakar seg fram til felles kvalitetskrav. Til å hjelpa seg har dei fått siderkjennaren Herve Duclos frå Normandie i Frankrike. Sindige siderprodusentar sputtar sider i vasken og drikk vatn. Denne svært uvanlege drikkinga viser at dei strekkjer seg langt for å læra seg korleis ein skal smaka på sider. Smakekurset er ein del av eit prosjekt for å finna fram til felles kvalitetskrav for Hardangersider.
http://www.siderfestival.no/sidersmak.html

Eplesider

Denne oppskriften fra Hardanger er med vingjær. 
Det er også mulig å lage sider uten tilsetting av gjær, da med naturlig gjæring.
Les meir: http://tradisjoner.no/oppskrift1330.html

Sprudlande Hardanger i stettglas

Omsider omsider til våren ein gong, eller ørlite seinare, hadde sideren i ståltankane på Lekve putra seg ferdig under gjærlåsen. I juli 2006 fekk Hardangersider frå Ulvik omsider hylleplass på Polet.
Les meir: http://www.bt.no/lokalt/hordaland/article271897.ece

Monica Sannes

Epler er godt! Men lurer du på hvilken sort du spiser? Her følger litt informasjon om noen av de norske eplesortene og dyrkingen av dem. Noen oppskrifter, en kalender, tips og lenker er også tatt med. Interessert?
http://www.home.no/monica.sannes/index.html

«Eplekjekt Kunstverk»

Kivik eplemarked ligg i søraustre Skåne nokre kilometer utanfor Simrishamn i Sverige. Sjå alle epletavlene på
www.applemarknaden.se

Rypesauté med epler og eplesider:
http://www.varden.no/matogdrikke/recipe.asp?recipe=14237

Fleire oppskrifter frå avisa Varden:
http://www.varden.no/matogdrikke/